ШТЕДЊОМ ЕНЕРГИЈЕ ПОВЕЋАТИ СТАНДАРД СТАНОВНИШТВА
24.09.2012

Поводом завршних активности на пројекту “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у  зградарству“ Градске општине Палилула, који је подржао ЛЕДИБ програм, у нишком Медија центру је одржана конференција за новинаре. О значају овог пројекта за општину Палилула, Град Ниш и Регион говорили су Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, Жарко Симовић, координатор ЛЕДИБ програма, Љубиша Јаковљевић, менаџер пројекта и Драган Видојковић, координатор Медијске еколошке мреже ЕКОполис. Овај развојни пројекат Градске општине Палилула остварује у партнерству са Грађевинским кластером „Опека брик“, Управом за планирање и изградњу Града Ниша и ЕКОПОЛИС-Медијском еколошком мрежом Србије и намењен је подршци локалном економском развоју Балкана и фокусиран је на развој сектора малих и средњих предузећа – МСП у општини Палилула и Региону.

Порастом стандарда живота, расте и потрошња како топлотне енергије за грејање, тако и енергије за хлађење- рекао је на конференцији за новинаре Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. У Србији је у овом тренутку потребно инвестирати око 1,5 милијарду евра у изградњу електрана, гасне инфраструктуре, модернизацију рафинерија и око 600 милиона евра у обновљиве изворе енергије.  Због велике потрошње енергије у зградама, а истовремено и највећег потенцијала енергетских и еколошких уштеда, енергетска ефикасност и одржива градња данас постају приоритети савремене архитектуре и енергетике. Ово је подручје препознато као област која има највећи потенцијал за смањење укупне потрошње енергије. По речима председника општине Палилула, грађевински сектор је један од најдинамичнијих у Нишу, посебно у општини Палилула. Запошљава и највећи број људи. Статистика показује да у Србији постоји око три милиона разних објеката чија је просечна потрошња од 150 до 200 киловатчаса по метру квадратном на годишњем нивоу, док у Европској унији та потрошња износи између 50 и 70 киловатсати. Зато је од изузетног значаја, рекао је Бобан Џунић остварити уштеду и унапредити енергетску ефикасност у зградарству. Примери добре праксе, пословни контакти попут одласка наших предузетника на Међународни сајам и конференцију „GreenBuilding 2012“ маја месеца у Италија, чине наш пројекат “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, који је подржао  ЛЕДИБ програм одрживим. Координатор ЕКОполис-медијске еколошке мреже Србије која је један од партнера општине Палилула на пројекту, Драган Видојковић, сматра да је даља едукација предузетника и грађана у овој области више него потребна. Уз помоћ три брошуре и другог промотивног материјала, тв емисија, спотова, предавања, по оцени Видојковића очекује се повећан ниво информисаности циљних група. 

Тим ЛЕДИБ програма је изузетно задовољан досадашњим сарадњом са Градском општином Палилула, нарочито резултатима како се одвија овај последњи пројекат, рекао је координатор ЛЕДИБ програма Жарко Симовић. Сматрамо да је тема „енергетска ефикасност“, поготову усмерење малих и средњих предузећа на рад у том сектору, нешто што је данас јако важно за будућност и развој овог сектора и посебно грађевинске струке у Региону. Градска општина Палилула је направила добар корак што је у сарадњи са својим партнерима и ЕКОполисом одлучила да уђе у пројекат који се бави актуелним проблемом човечанства а то је потрошња енергије, која је у овој средини очигледно испод европских стандарда када је у питању трошење енергије наравно. Сматрам, нагласио је Жарко Симовић, да ћемо реализацијом овог пројекта, који је препознао и подржао ЛЕДИБ програм, направити, први корак у том правцу. Љубиша Јаковиљевић, менаџер пројекта упутио је позив заинтересованим представницима малих и средњих предузећа-грађевинског сектора да се укључе у завршне активности рада на овом пројекту општине Палилула. Он је најавио да ће се 27.септембра, у Центру за предузетништво и пројекте општине Палилула, одржати једнодневни семинар-предавање на тему: „Како саградити енергетски ефикасан објекат?“ као и размотрити правно и институционално окружење за изградњу енергетски ефикасног објекта у општини. У Србији је донет Закон о планирању и изградњи који је препознао и увео обавезу примене енергетског пасоша од 30. септембра ове године. По речима Јаковљевића ова предавање имају за циљ да упознају привреднике како неби дошло до застоја у грађевинарском сектору који је један од најактивнијих у нашем окружењу. Уважавајући Директиве Европске уније сачињен је и нацрт Закона о рационалној употреби енергије који треба по хитном поступку да се усвоји а то је једна од кључних завршних активности у пројекту–„повећање конкурентости малих и средњих предузећа, повећањем енергетске ефикасности у зградарству“ који општина Палилула реализује уз помоћ ЛЕДИБ програма.(ЕКОполис мрежа)